Kas ir mīkstais r latviešu valodā?

Sheit vispār rakstu bez garum un miikstinaajumziimeem, bet ieinteresēja mīkstais r latviešu valodā, kas ne reizi nav dzirdēts sarunvalodā nevienā Latvijas novadā. Vai tas ir mākslīgs veidojums? Vai kad tā runājuši? Vismaz sākot ar pagājušā gadsimta sākumu un pat nedaudz agrāk dzīvojoši cilvēki tādu it kā nav lietojuši. Bet varbūt kļūdos.

kokote    1 ...par izcelsmi, lai kāds filologs izsakās, varu kļūdīties, bet latviešu literārā valoda ir nenormāli jauna (kaut kur ap 19./20.gs miju formējās sākot ar Alunānu, kurš Juris, Raini - viens no iemesliem, kāpēc Gētes Faustam viņš ķērās klāt), to fundamentālo pamatu ielika Mīlenbahs un Endzelīns un arī ŗ: 20-30.gados tas bija, bet tad to nez kāpēc uzskatīja par padomju cilvēkam nederīgu (tāpat kā Mīlenbahu un Endzelīnu).
Valodnieku strīdi nekad nav īsti izprotami (nekad nevaru atcerēties, kad vadošās vecmeitas "sāli" padara par vīrieti un kad par sievieti)
Pagaidīšu, kad zēns ar pliko pakaļu vairāk paskaidros

Skaidrite_Leeninna      Nu es ar paskatījos, ko Google raksta... Mīkstais burts ŗ tika lietots gan rakstos, gan izrunā līdz 40.gadu vidum un tā lietošana "nāk" no krievu valodas. Līdz ar padomju laikiem, 1946.gadā ar likumu "ŗ" tika izņemts no latviešu valodas ortogrāfijas. Taisnība tiem, kas saka, ka ŗ lietošana ir raksturīga ārzemju tautiešiem, jo tur jau latviešu valoda nav attīstījusies, bet tiek lietota līmenī, kāds bija pirms kara. Var teikt, ka Latvijā ir divas latviešu valodas ortogrāfijas - Latvijas latv. valodas ort. un ārzemju latv. valodas otrt. un tas neattiecas tikai uz ŗ lietošanu.

Palomino      Esmu dzirdējusi, ka tāds mīkstais ŗ eksistējis, bet vienīgo vārdu, kur to lieto, zinu te jau piesaukto jūŗju. /nokaunas
Man vairāk patīk manā pusē veco ļaužu mutē dzirdētās stieptās galotnes. Tās tik mīlīgi skan.:) Vadzīna, iemauktīni, kājīna utt. Tās ar` iet mazumā līdz ar pašiem runātājiem.:(

viltiigaa_aknudesa      Jūŗas kŗupim gŗāvī gŗūti. :) Kur Ulamaņa laikā kaut kāda valsts valodniecības komisija nolēma, ka vo šitais "ŗ" vairs nav jālieto - cenzūra izskauda no literatūras, pamazām izzuda arī no sarunvalodas.

vakara_kjemiiba  1   nav tada burta!

ilzux2009    1 liepājas rajona Rucavā lietoja mana omite dzim.1922 gadā,visu mūžu teica jūrja,un no tās puses cēlies teiciens-Jūrjas krjupim grjāvī grjūti,grjāvja krjupim jūrjā grjūti-tas interesanti skanēja

skrejosaa      Staļina laikā atcēla , bet līdz tam lietoja.
Kad aizbraucu uz Ameriku pie radiem, izcēlās konflikts šī burta dēļ.
Amerikas latvieši svēti turas pie šī burta lietošanas, un mana radiniece
/apm 37 gadus veca/ sāka raudāt. jo
mēs no Latvijas pulgojot latviskumu. ???

ssessy      Nesen paziņa atgriezās no 3x3 nometnes. Viņai tur ārzemju latvieši pārmetuši - kā tad tā, kāpēc nelietojot to "ŗ". Tas taču esot latviski pareizi!
Bet valoda attīstās un mainās...

SievieteMelnaa      rikam forshs koments :))))))

hiacintee      man vairāk intresētu, kāpēc o noņēma garumzīmi. opera, oskars, ola. 2020-10-03 10:26

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu