Jocīgie un nepareizie vārdi jūsu krājumā...

Esmu pamanījis, ka katram vārdu krājumā ir mūsu laikam jocīgie vārdi... /auzguss-izlietne, dušlaks-caurduris, ķisens-spilvens, ķēķis-virtuve/ utt.. un itkā nepareizie /āboļi-āboli, cerīni-ceriņi/ utt... Kādi ir Jūsu nepareizie vai jocīgie vārdi kurus Jūs lietojat...? ;)

Musica  2   Oi, ir daudz un dažādi...
Kopsis - trauks, vandziņa - osiņa, pencele - peļķe, jaunekļa vietā mēdzu teikt "jaunēklis". Un vēl, un vēl... :)

marmorakaraliene  2 2 AtDZiņa-atZiņa, tolete-tualete, nau-nav, iZStaba-istaba u.ml. nepareizie vārdi oho tiek lietoti biezos slāņos (arī šīs tēmas autors to lietotāju vidū)

Musica  1 2 Marmorakaraliene - manuprāt, autors tos "nepareizos" vārdus drusku savādāk domāja, ne gluži pareizrakstības kļūdas. :)

dogville      Tikai manu mazo klientu jaunvaardus...mushuks-miskaste,ljerljaks-multene:D
Te jau laikam, vairaak iet runa par novadu dialektiem.Kurzemniekiem dazhi vaardi ir interesanti.

_CatNap    1 ljoti daudz tiiraa latviesha ausim netikama manaa runaa:)
- ikdienas (darba) specifika lietot vismaz 3 valodu miksli, jo terminus, jedzienus un situacijas netulkojam, katrs savaa valodaa tie izsaka ljoti precizi vajadzigo domu/nozimi.
ta ka draugi parsvara ari no shadas vides, tad tas ir pashsaprotami. sveshaakaa videe gan naakas piedomat - cilveki medz to tulkot ka stulbu lecigumu

Deisa      I neuzskaitīšu visus, jo gana daudz lietoju vārdus, par kuriem savai latv. val. skolotājai lepoties nevarētu. Sevišķi raksturīgi manām šeitantamienes izpausmēm ir vīrišķis, sievišķis, sieviec, vīriec, psicholoģija un tad vēl ik pa laikam dažādas gramatiskās kļūdas. Reizumis apzinātas, reizumis neapzinātas - kāreiz valodas tīrītājiem ko brīnēties. :D

Tessa      putrasdancis un pipeljbrencis.tas no latvieshu.vecvardi-saliktenji.man patiik.

dogville      O,atcereejos!Mazpisaars-riebiigs,neaudzinaats siicis!Lietoju reti,bet preciizi!:D

wolands  1 1 Šraubencīrs un mūjābelis uzreiz nāk prātā ...

Parama      man patīk teikt - pirdiena un sezdiena:)

kokote    1 Tie jau nav "nepareizie" vārdi- tiem vārdiem ir "smeķis", jo parasti vai nu tie nāk no vietējās reģionālās izloksnes- tādi vecvārdi, vai no vācu ietekmes (ķisens, ķēķis, ankambers- man patīk tos lietot- tā runāja mana vecmamma)
Šitie vārdi "ar saknēm" tikai bagātina valodu.
Nu vēl: krizdoles, knauši, švitināt (nu vienkārši patīk, kaut neesmu kurzemniece), a dažreiz pa jokam saku buļbas, a tētis man vēl tagad saka, ka uz Lieldienām pautiņi jāsakrāso (20.gs. sākuma pavārgrāmatās nemaz citādāk neizlasīsiet)

kokote    1 OI, skatos, ka te daži ar lamuvārdiem (tiem elegantajiem) izpaužas- tas jau būtu jauna topika vērts temats - i varētu papildināt savu "krājumu" :)

Tessa    2 a,nu krizdoles,knaushi un zapte ir pats par sevi.
citreiz klausos kurzemniekos un briinos-kuldiidznieki aprauj vardus,bet ne visi,laikam,ka majas runa-uz alsungas un ventinjshniti.
tad daudzi liepajas puse saka SETembrs,nevis septembris. arii k-ka auprauj-setembri.vai pirdien,nevis pirmdien.rusavniekiem un barteniekiem ir vardi,kurus nepaziistu(uzreiz neatminos),bet parjautaju,kas tas ir. Augshkurzeme arii runa savadak,biezhi lietojot vecvardus un nedaudz apraujot galus.
buljbas,man domat,vairak lieto latgalju puse.dazhiem no Vidzemes puses ir jociigi vardi lietojami,dzirdu un briinos.
bet ko nu es,man latvieshu valoda ir tik pa pusei,es daudz ko arii nezinu.

JurisK    2 Reizēm ākstīdamies, pie tam man viegli pielīp tās izloksnes. Nāaģ´ - vislabāk patīk!:) Mūsa, mūsīna, kleitīna, meitīna - tas no vecmammām.

ucibucis29    2 no manas omammas salacgrīvietes - tuņķītis, roids, kult mēli, tu tāds kā dumāks, žogvāvere

Skaidrite_Leeninna      Papildus jau iepriekš vairākiem uzskaitītajiem, dažkārt lietoju no bērnības un bērniem aizgūtos "klemonis" - krējums, "manojēze" - majonēze, tie pirmie ienāca prātā.

draboss      Vietā un nevietā lietoju "jau". Ir arī "āboļi" nākuši ārā. Tagad mazāk, bet par cik es no aprauto galotņu puses, tad daudziem agrāk visa mana runāšana likās dīvaina. Nesen satiku senu cīņubiedru un šis aizrādīja ka es tagad runāju ar "Rīgas akcentu" :D

Rudensroze18      Man reiz sanāca pateikt "autubiņš", saīsinot no autobusiņš, tad nu tagad tas iegājies. Tad vēl visādi vecie - zapte, deķis, šķilvīši (veikalā raksta - vistas muskuļkunģi, par ko es kādreiz ļoti brīnījos), brunči, duršlaks (ar burtu r pa vidu), šņubdrāniņa. Vēl man patīk lamuvārdi - biezpiendīzelis un ežapakaļa. Gan jau ir vēl, bet tā uzreiz nevaru atcerēties.

lasminaxxl      Vispār esmu centusies daudz maz būt "pareizā " . Bet no bērniem iemācijos lietot - tusiņš , autiņš , besī laukā ...- tie vairāk pie nepareizajiem pieskaitāmi ...

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu