Jocīgie un nepareizie vārdi jūsu krājumā...

Esmu pamanījis, ka katram vārdu krājumā ir mūsu laikam jocīgie vārdi... /auzguss-izlietne, dušlaks-caurduris, ķisens-spilvens, ķēķis-virtuve/ utt.. un itkā nepareizie /āboļi-āboli, cerīni-ceriņi/ utt... Kādi ir Jūsu nepareizie vai jocīgie vārdi kurus Jūs lietojat...? ;)

snamlet      Rudensroze18...kas ir ežapakaļa? Senlatviešu vai baltvāciešu vai kāds poļu vārds izsprūk, lai gan saka, man esot kurzemnieku izruna...nevaru pateikt pēc kā to nosaka, bet lamuvārdiņš "sasodīts vai aptracis, aptrakuši" gan bieži izlec.

Postremo      es ssad tad sso to pasaku...aakstoties :) No vecaateeva leksikas palicis....

Rudensroze18    1 snamlet - ežapakaļa ir vienkārši viens smuks latvisks lamuvārds, kuru var lietot dažādās situācijās, lai nav krieviski jālamājas:)

Rozite1977      jūs te visi aizpampušās feiki esat izvirtuši un debili.

Ariveco60      Koļers,mērukačs,špliteri,vella ģīmis,kozlodojev!

limonija      Krizdoles(ērkšķogas), kummiš(bļodiņa), kobiš(varde), meitiš, puikiš, dižguorķs(ķirbis), gotene(tele), puciņi(pīlādži), pliederi(ceriņi)u.c. Manas omammas leksika - viņa dzīvoja Popē:)

knika      pukteļi - putekļi :)

jozolsen      Vāvuļošana,vāvuļotājas,standartiņš,pamatskolas domāšanas līmenis,feniņpisējs,ķēzītājas,zaļo zemeņu pļūka,čausene..

Tuftalogs      Augstākā stresa vārīšanās punkta brīdī, es parasti saku: "Kai likšu ar sokumim ūkstā, tai sovu motji napazeisji!!!"

DAfrika      Čaiņiks, kurtka, vot, bļins, skumbrijs (kaķis), bet vairāk neteikšu, citādi mani neviens nekad mūžā uz randiņu te neaicinās!

Musica      Par "vandziņu" runājot - šis vārds man pielipis no omas, kura savu jaunību savukārt pavadījusi Rūjienas pusē. Nezinu gan, vai tieši tur vārds radis savas saknes...

Ak, jā... Atcerējos vēl:
kumelīšu tēju reizēm dēvēju par mazzirdziņu tēju - tas pats jau vien sanāk :)
virtuvi par kuhņu gadās apsaukāt;
radiatori - rori (pat nezinu, no kurienes šis vārds radies, bet bērnībā sagādāja ne mazums problēmu - klasesbiedri nezināja, kas ir rori, bet es savukārt nevarēju saprast, kas tie par radiatoriem, nemaz nerunājot par "bateriju", kuru manā dzīvesvietā nesen tik cītīgi un neprofesionāli mainīja :D );
debesmanna - himmelšpēze;
pieliekamais - ankambars;
ērkšķogas - krizdoles;
aizkari - gardīnes;
kabatlakatiņš - šņudauks;
paklājs - tepiķis...

Skaidrite_Leeninna      Man līdzīgi kā Musicai kumelīšu tēja arī ir mazo zirdziņu tēja:)

Musica      Nepelnīti piemirsu arī krēsla radinieku - padirseni (par necenzētas leksikas izmantošanu, lūdzams, neevakuēt mani no šejienes piespiedu kārtā - tas ir īsteni latvisks vārds :) ).

Lovetta    2 mēs ir liepājnieki, tālab lietājam kumpels, naģe, kuiti,mačka, ķēķe...un ar plato ē- Ēst, gulĒt, dārbs....
mazu trauciņu-kādu kārbiņu vai dozīti- sauc par ņuņčīti..noķellējies bērns ir-noķirnījies...
vēl ir tāds nesmuks teiciens-tik liels, ka pieci tītari nevar nodirst...
spīžo kā puņķi uz durvju driķera...
jamējs un šamējs
tas,ko dāmas iedzer pie tējas kad satiekas papļāpāt-saucas viens maģes fūdziš...

Lovetta    2 aa...un plātīgs izgāzīgs cilēks ir švancis...inčīgs-tas ir tāds,kas interesants...ļumperīgs-tas kas tizls...galerts-ķopķēze, kartupeļu biezputra-ķinka, kadiķis-ērcis...

_Krasula_      Ne ar ko oriģinālu nelepojos. Bet šad tad sarunas paspilgtināšanai patīk izmantot vienu otru, jau iepriekš minēto, "vecvārdu". Neesmu izņēmums un arī manā valodā pamanās iesprukt kāds žargonvārdiņš jeb kaut kas sulīgāks...
Mēdzu piesavināties "jaunvārdus" no citu leksijas, ja kāds man īpaši iepatīkas. Tikai nelietoju šo vārdu tā cilvēka klātbūtnē, no kura esmu to patapinājusi.
Sarunvalodā reti izmantoju plato "ē", nu manu vecāku pusē to nelieto.:)

Driada      Reiz pati plikšķināju acis, kad trīs cilvēki savā starpā runāja par ceptiem kartupeliem: tupeņi, buļbas un kārtiņas. Sapratu, ka tupeņus un buļbas var cept, bet ko darīt ar ceptām kārtiņām... No savas "kolekcijas" varu pievienot - ūzas, šķotele, šķovenes, gapele, cirelīni, širce. Keksi autoram par tēmu!

MaryClaire      ir tādi - man ir plākans [plakans], es ies´ [es iešu], jaiet [jāiet], droši vien ir vēl kādi, bet nemaz nevaru tā atapt, jo viņi ir manas valodas sastāvdaļa, tāpēc par jocīgu es viņus neuzskatu, un tāpēc uzreiz pat atcerēties nevaru

Luusila    1 Ļoti daudz savā runā lietoju gan dažādus vecvārdus, gan ģermānismus, gan apvidvārdus. Tas, manuprāt, izkrāso ikdienu, un izklausās tā dzīvāk. Protams, tā atļaujos runāt ne jau ikkatrā sabiedrībā...
Taču lamāties šādā veidā ir ekselenti: teļpakausis, šļūcpakaļa, reņģugalva, doršubrencis, ķeusakāda...:)
2013-06-10

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu