Augstākā izglītība

Pasakiet, kam Jums augstākā izglītība vajadzīga? Pamaz zināšanu savā amatā vai ir svarīgs tikai papīrs, ko Jums izsniegs???

babyjag (2011-05-23 12:55)    1 haha, a man piem augstaka izglitiba deva ne tikai prasmi pielietot sveshvalodas, lasit zinatniskus rakstus un pielietot teoriju prakse, ne tikai draugus, pazinas, atpazistamibu, speju orienteties dazhadas lietas, bet ari speju atrauties no sabiedribas standartiem, brivibu un speju darit to, ko velos un kaa es velos. pat lietot necenzetus vardus, kad velos. kaut gan nesaubos, ka tas butu iespejams ari bez bakalaura viena joma un magistra mazliet citaa.. plus, vel esmu apbraukajusi pus pasauli, satikusi visadus cilvekus, ieguvusi visadas prasmes utt.
atsedeshana un tusini.. noo, tas nav par mani. es saku tuset tikai pec skolas - ar MBA 23 gadu vecumaa :D
man ari nepatika te viena komentara, ka vispirms iegust akademiskas, tad profesionalas zinasanas - manuprat, tas ir biski achgarni. ja es varetu visu sakt no nulles, butu izmacijusies kadu labu profesiju (man patiktu darbs laboratorijas, razhoshana un kkas tads) un tad ietu meklet atbildes uz interesejosajiem jautajumiem augstaka limeni. gaidit, ka kads tevi miles un gribes tikai del papira ari ir drusku aprobezhoti. :)

dullais_kacha (2011-05-23 13:00)      man personīgi pietiek ar zināšanām... bet karjerai vajag labu, konkrētu, respektējamo .. diplomu!

tiritomba_a (2011-05-23 13:07)      piekrītu jagai, - arī es sāku studēt tad, kad radās daudz jautājumu savā otradā arodā, - kad aiz sīkā vairs neredzēju lielo. tad arī sāku studēt.
ir jaunieši, kuriem dzīves sapratne ir dota jau no "bērna kājas" - tie tad arī lai studē tūlīt pēc skolas sola. bet daļai ir vajadzība "apbružāties", lai novērtētu teorijas un prakses viengabalainību. kaut gan ir cilvēki, kuriem studēšana vienalga ir kā zobsāpes, - tie, kuri nespēj būt radoši. jo, manuprāt, studijas paver spēju paraudzīties nevis sausi, bet radoši uz lietām. jā, ne tikai uz lietām, uz dzīvi kopumā.

cilveex (2011-05-23 13:11)      babyjag> a kas pirms "tam" atturēja? lekciju neesamība?

jodo (2011-05-23 15:27)      Papīru vajag, ja taisies būt padotais.
Augstākā izglītība pati par sevi nedod neko. Visu izšķir tas, kā tu pret to attiecies. Ja tu ej tikai pēc papīra, tad būs tev papīrs, bet jēga no tevis maza. Ja ej pēc zināšanām, tad papīra esamību uztvers kā pašsaprotamu lietu. Ja pats gribi būt sev saimnieks, tad papīrs nav vajadzīgs, ir vajadzīga tā informāciju, kuru dod augstskolā. Parasti tās ir - "Redz, tur ir zināšanas. Ja tev vajag, ej - ņem."

Pašam ir gan bakalaurs, gan maģistrs. Dažādās sfērās. Ļoti attālās viena no otra. :) No vieniem maģistriem aizgāju prom, jo man neko jaunu nespēja tur pateikt un tikai papīra pēc sēdēt nebija motivācijas. Toties iegūtais MBA tīri labi noder un pašam bija ar kārtu interesantāk.

elina_baumane (2011-05-23 16:04)      jeegas iipashas nav, vismaz lv ne, mums parastaa kantorii visiem gandriz pa 2 augstakajam, kur pietiktu ar videejo..taa nu tas ir....

garaamejoshais (2011-05-23 16:07)      Svariigs papiirs protams, bet arii veel ne tagad...

Polus (2011-05-23 16:31)      Konsul, ja augstāko izglītību iegūtu visi, tad tā būtu ļoti patālu no savas jēgas - no "augstākās" izglītības, jo galvenais kritērijs ir cilvēka spējas absorbēt jēdziena "augstākā izglītība" sniegtās zināšanas. Un populācijā noderīgu ļautiņu nav nemaz tik daudz. Tikpat labi varētu teikt, ka ir iespējams visus padarīt bagātus, ja valsts sadrukātu naudu un katram iedotu krietnu žūksni. Kā zināms, naudas vērtība kristos dramatiskā ātrumā, ar izglītību darbojas perfekts analogs, kura sekas šobrīd ir redzamas jo spilgti.

Viennozīmīgi, augstskolai NAV jāiemāca konkrētā darbavietā izmantojamas prasmes, bet gan domāšanas veids un attieksme pret darbu. Tieši tāpēc normālās augstskolās studenti nešpiko (par to draud momentāna izsēgšana) un arī termiņš plkst. 12:00 nozīmē termiņu precīzi 120s, nevis 12:01 vai 12:00,30. Pie tam, interpersonālā un kultūras pieredze, ko sniedz studijas LABĀ augstskolā (un ar to es nedomāju Rīgas Biznesa skolu vai LU, bet kaut ko patiešām labu), ir neatsverams faktors indivīda personīgajā izaugsmē.

babyjag, MBA grāds 23 gadu vecumā? Atļauj pasmaidīt par šī grāda pievienoto vērtību tajā vecumā :))

Dewil (2011-05-23 16:50)      Polus..LU ir viena no labākajām augstskolām Latvijā ;)

Polus (2011-05-23 17:32)    1 Dewil, nujā, uz kopējā idiotizācijas fona LU varbūt var atrast kaut ko +/- sakarīgu (2-3 programmas, vairāk noteikti ne), taču pateikt, ka LU ir laba universitāte starptautiskā mērogā...-? Atvainojiet, ko gan mēs gribam piemānīt?

Galvenā LU problēma ir nevērība pret it kā mazajiem, taču fundamentālajiem faktoriem - špikošana un plaģiātisms ir norma, mācību process nav orientēts uz zināšanu apguvi, bet gan ķeksīti gan profesoram, gan studentam. Eventuāli zaudē pilnīgi visi. Skumjākais tajā visā ir tas, ka tiek idiotizēti studenti, kuri normālos apstākļos spētu apgūt daudz, daudz vairāk un pārlikt savas kapacitātes robežas jaunā līmenī.

nakc (2011-05-23 18:12)      Mūžu dzīvo, mūžu mācies. Tie, kuri domā, ka zina visum, patiesībā nezin neko. Vienmēr esmu mācījusies tikai sevis dēļ.

babyjag (2011-05-23 19:01)      hmm.. nu man toreiz bija attieciga pieredze biznesa vadishana un taa, man bija merkis tur macities, lai piedavatu savus pakalpojumus sava specialitate citaa limenii, nevaretu teikt, ka es biju dumjaka vai neapkerigaka par citiem (un biezi vien daudziem "profesionaljiem" soli prieksha). noo, vecums nav skerslis. es tomer pabeidzu vsk 17 gados.. un ne jau shadu tadu skolu..
paskaties, kada jauna un smuka gudrite ir dr.hausa 7. sezonaa :P gluzhi ka es pirms paris gadiem :)
un jaa, es netuseju toreiz, jo man bija nereali daudz kas jamacas. ka jau te dazzi saka - informacija ir tur un ej pats panem tik, cik vajag vai jazina.
kaut gan.. ko es te taisnojos.. dazziem skauzh, dazzi vnk parak augstpratigi un taa.. katram tak savs.. es jutos laimiga, ka esmu tada kaa esmu un tur kur es esmu :) joprojam zinu, kaa ko atrast, ja vajag paurbties dzilak, peetu un interesejos, uzturu sevi limenii.. un kamer jus nievajoshi vipsnajat, es skatos, kaa ripo naudinja kontaa :P

peksene1 (2011-05-23 19:07)      Reiz man pazīstamu cilvēku labā darbā nepaņēma tikai tāpēc, ka nebija diploma. Un ne jau tāpēc, ka būtu nepieciešamība pēc papīra(kā šobrīd valsts iestādēs) vai trūka nepieciešamo zināšanu - intervijā darba devējs pārliecinājās, ka to pietiek. Viņš tā arī pateica - augstskolas diploms nozīmē to, ka cilvēks sistemātiski un mērķtiecīgi spēj darīt kādu darbu un sasniegt rezultātu!
Tā pa nopietno padomājot, tā arī ir - paziņu lokā varu atrast daudzus cilvēkus, kas šādu vai tādu iemeslu dēļ diplomu nav ieguvuši un... ir viņiem problēmas ar daudzu lietu novešanu līdz laimīgām beigām!

snamlet (2011-05-23 19:11)      Latvijā ir 63 augstskolas(valsts un privātās). Vai nav par daudz? Domāju, ka jāatstāj tik kādas 10 un ne vairāk. Ir jāveic ļoti, ļoti radikālas reformas šai jomā(nedomāju, ka to paveiks it kā sākusies augstskolu reforma),jo augstākās izglītības sistēma Latvijā atrodas uz ļoti zema līmeņa. Augstākā izglītība nav domāta visiem jauniešiem, bet zināt gribošiem un varošiem, kas ievirza (teorētiski)jauniešus domāt, loģiski spriest, izmantot teoriju praksē(ar iespējām praktizēties), iegūt pieredzi gan teorētiski, gan praktiski citu valstu augstskolās(tas prasa svešvalodu zināšanas) un pastāvīgi mācīt sevi. To spēj ne visi vidusskolēni. Cilvēks, kas iegūst augstāko izglītību ir vadītājs, koledžas izglītība ir vidējais līmenis, profesionālā izglītība dod labu amata meistaru. Cilvēkam var būt nezin cik daudz augst. izglīt. (apņurrātas, nopirktas vai iezubrītas u.tt.), bet ja viņš nepratīs skaidri izteikties, pamatot savu domu, izteikt argumentus, atrast optimālo risinājumu, jaunas idejas, orientēties savā jomā ar citu valstu speciālistiem, tad nulles vērtība ir viņa diplomam. Kāds var būt speciālists ar diplomu kabatā, kas strādā par sekretāri vai apkopēju?Ir vēl citas problēmas: 1. nav atbilstošu šādām normām mācībspēku(profesūra ir stipri novecojusi un maiņa notiek ļoti lēni);2. nav materiālās bāzes (laboratorijas, prakses vietas u.tt.); 3. atalgojums neveicina jaunu mācībspēku rašanos u.tt. 4. studiju programmām nav jādublējas,bet jāpapildina vienai otru;5. valstij nav izstrādāta izglītības stratēģija un saskaņota ar tautsaimniecību u.tt.Ir vēl citi momenti, kas lielā mērā ir atkarīgi no valsts vispārējās politikas. Bet pats svarīgākais domāju ir tas, vai jaunais cilvēks pēc vidusskolas beigšanas ir gatavs mācīties nopietni un sistemātiski, pilnveidot sevi un attīstīt. No pieredzes zinu, ka nē. Man ir 2 augst.+ n-tie sertifikāti dažādās jomās un vēl mācos un viss man noder. Inteliģentumu nevar iezubrīt vai nošpikot (špiker

snamlet (2011-05-23 19:22)      nobeigums pazuda.(.špikerus pat neprot uzrakstīt!), to manto vai iegūst nopietnā darbā. Tādēļ katram jaunam cilvēkam ir ļoooooti nopietni jāpadomā, pirms uzsākt mācības - vai viņš to spēs un vai ir gatavs šādam nopietnam darbam.

CatNap (2011-05-23 19:24)      jā, kaut kur pirms kāda laiciņa šāda diskusija par Latvijas augstskolām jau bija..gribēju ko bilst, bet snamlet un polus jau būtību izteica. pievienojos.

personīgi -mācījos jaunībā un tagad mācos atkal - smadzenes visu mūžu jākustina, un apgūt ko jaunu ir labs treniņš, plus - darba devējam patīk konkrētās nozares maģistrs:)

ssessy (2011-05-23 20:12)      Papiirs kaut kur pa chemodaanu maisaas... ieguutaas zinaashanas jaa, taas ir nodereejushas, un pat ljoti. Tikai... ne visas. Tikai maza daljinja. Paareejais viss bija tiiraa laika nosishana (kaut, protams, tajaa briidii taa nedomaaju).

janisb (2011-05-23 20:33)      LV tas papīrs nav vajadzīgs, ja ir labas zināšanas un pieredze profesijā, ārzemēs gan bez papīra labu darbu nebabūt...

0000 (2011-05-23 20:57)      Ok.Skaidrs. Kā vienmēr - esmu pamatīgi kļūdījies. Visas ir pašpietiekamas un visām ir vienalga kāds vecis cik pelna utt., galvenais romantjika, ļubesteiba, cieņa un saticība!
OK! Nuss. Pašpietiekama sieviete - advokāte, zvērinātā revidente, veiksmīga pašnodarbinātā vai biznesa īpašniece. Nu tā ...ieņēmumi pāris K LVL mēnesī. UN viņš - skazka! Muskuļains, veselīgs, kopts, smaidīgs, pieklājīgs, načitannijs, erudīts, tipa intelektuāli "self made", runā par Stendālu, Remarku, Pavarotti, `BB Kingu un Larsu Ulrihu.... karoče, kā tur bija....."perfect man". UN te atklāsme - ak dies, viņš ir galdnieks, GALDNIEKS...GALDNIEKS! Kas brauc ar 10 gadus vecu auto (kopts starp citu). Kas notiek?!?!?! Kāpēc ne ķirurgs, advokāts...kāpēc?!?!?! Vienkārši - viņš nereāli mīl savu profesiju. Viņš ir meistars. Viņš pelna mēnesī 500-1000 LVL (atkarībā no pasūtījumu apjoma). Viņš neko citu negrib. Viņš mīl koku kā profesionālis. Un tai pat mirklī viņam ir smadzenes....viņš ir inteliģents, dzīvesgudrs. Viņam nevajag Cayenne....

Bet viens mīnus, ak dies...kā tā! Kā savām družkām sabiedrībes lauvene stādīs priekšā? Pēteris, galdnieks??? ...galdnieks kas pelna 500 LVL?????

saulespuke1970 (2011-05-23 21:01)      0000
super komentārs....precīzi kā nekad:)

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu