Pareizs izteiksmes veids teikumam: "Kā Tevi/Jūs sauc?

Radio, Tv, preses izdevumu intervijās bieži dzirdam šo- krieviski pa tiešo pārtulkoto jautājumu: "Kā Tevi/Jūs sauc?" ..."kak tebja/vas zovut?"
Kāda būtu alternatīva?????? Kā būtu pareizi noformulēt šo jautājumu latviešu valodā?
Es parasti uz šo jautājumu atbildu: "Mani nesauc, es nāku pati....." Bet.....tas nav nopietni. Vēlētos uzzināt jūsu domas.

caress5      Deisa, kä Tevi sauc? ´´ Deisa´´ Ä... :)
Valodas ir stipri sajauktas - tä pati ru valoda ljoti lielä meerä sastäv no väcu un franchu valodäm... palasiet värdniicas. No Peetera laikiem pirka inteligjenci Eiropä un tagad to uzdod par savu... valodu un inteligjenci.

morpheus  1   Ko Tu pīpē, kārtējais Krievu fobijas gadījums? "Kā Jūs sauc?" ir normāla frāze.

caress5      Ej nu riksi ... Wie heißt du? - Kä tevi sauc? Protams, pastäv iespeeja uzdot jautäjumu arii citä formä - un arii tä büs pareiza. Par ko shkjeepus lauzham?
Aiz nav ko dariit, vai ...?

morpheus      Ja gribi pie kaut kā piesieties, tad piesienies pie "nu lūk" ko visās malās nepareizi lieto, kad būtu jālieto "lūk" vai "lūk tā" Tas ir tīri "nu vot" no krievu valodas!

daimond      Kristus mācīja Radītāju uzrunāt uz tu, kaut arī Radītājs ir viss&vienmēr&visur. Tas kurš grib, lai viņu uzrunā daudzskaitlī, cenšas paaugstināties augstāk par Radītāju. Vārdu katram cilvēkam parasti dod kāds no vecākiem daudz agrāk, kā viņš sāk saprast, ka aizveries- nav viņa vārds, bet gan ieteikums...Lai neaizskartu uzrunātā literārās pareizuzrunas jūtas, var pajautāt, vai pateiksi savu vārdu un no kurienes esi!

patiikama    1 Viennozīmīgi......Kāds ir Jūsu vārds?

Paula6      Te kaut kas ir mazliet sajaukts. Klasiskais jautājums ir Deisas variants, bet bieži īpašos gadījumos uzrunā savādāk. Bieži vien radioļaudis un žurnālisti paši nemaz tik labi nezin latviešu valodu. Uzdodot jautājumu "Kādi jūsu ieteikumi" viņi vienkārši nedaudz ironizēja...bija tādi gadījumi un šeit tauta velti "lauza" savu galvu.

OSKARS_U      Nesaukta parasti nāk nelaime. Kā gribi ,galvenais lai būtu vārds jūsu nevis tavs.
Vai teikt kāds ir šīs pilssētas vārds arī būtu latviskāk ,vai tomēr nosaukums? Sakne jau viena.

VECA_PIEPE      V_P......nav nekāda cepiena. Vienkārši - kādi ir ieteikumu tā~ KĀ TEVI SAUC ~ vietā. (c)

silvery,...ja jau biji tik gudra kritizét, tad káda iemesla péc, to savu ieteikumu neiesniedzi un atkal esi tik pat gudra, lai sho ieteikumu citiem pajautátu?

Dzeguze ar, savu ligzdu vít neprasdama, skalji kúko, ka citiem putniem dikti mazas ligzdas esot.

Lucy      Cik nācies būt uzrunātai,tad ir arī dzirddāta tāda frāze,bet pārsvarā uzrunā jūsu v.u lūdzu,bet ja zvanu svešam cilvēkam,kompanijai,tad pati stādos priekšā.

JurisK      Piekrītu Laxss. Kā gan savādāk var pasaukt tieši vajadzīgo cilvēku, ja nezini viņa vārdu? Ja kas - krievu un latviešu valodas ir indoeiropiešu valodu saimē, vienas no tuvākajām. Ja neskaita lietuviešu valodu, protams.

paeglis  1   pašai smadzenes nav, lai izdomātu, kā pareizi pajautāt? mans variants: "jūsu vārds? jūsu vārds ir?"

slieks      Vai tad vārdam ´´saukt´´ nav vairākas nozīmes?

slieks      Vai tad pirms ´´krievu laikiem´´, latvieši viens otram nejautāja ´´kā tevi sauc?´´
Un, ja gribas piešūt tulkojumu, tad kāpēc ne no vācu valodas ´´wie heisst du?´´.

MaryClaire      nu, ja nepatīk tas "kā tevi sauc", tad ir taču tik daudz varāciju pajautāt savādāk - kā tevi godāt? kāds ir tavs vārds? iepazīsimies - mans vārds ...; stādos priekšā - mani sauc [šie divi pēdējie paģēr no otra arī priekšāstādīšanos]. pa telefonu arī līdzīgi: mani sauc ... var iesākt kādu nelielu sarunu un iestarpinot un ar rokas žestu papildinot, - es atvainojos, nestādījos priekšā - mani sauc .., arī tas ļoti delikāti ļaus izvairīties no Tev tik nepatīkamās frāzes
var jau būt, ka nav labskanīgi tas "kā tevi sauc", bet tāda nu tā mūsu valoda ir. rainis izdomāja jaunus vārdus, vācietis arī. silvery, esi radoša un izdomā, kā labāk pajautāt šo vienkāršo frāzi

mieru_tikai_mieru      patiesībā šim jautājumam ir dziļākas saknes. Vēl tajos laikos, kad cilvēki tumsonīgi ticēja vārda maģiskajam spēkam un visādos veidos centās savu īsto vārdu slēpt no svešiniekiem, bērnus nosaucot dažādos segvārdos. Kā piemēram, Ātrais ērglis, Stiprais Lācis. Līdz ar to vienlīdz pareizi ir abi jautājumi:
"Kā tevi sauc?" - tas ir, kādu segvārdu jālieto, lai tu nāktu
"Kāds ir tavs vārds?" - ja attiecības ir kļuvušas intīmākas

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu