Profesijas izvēle

Ja kāds pusaudzis, viņa vecāki prasītu jūsu viedokli, ko jūs ieteiktu?

(kad par to labāk sākt domāt; kādu profesiju, skolu izvēlēties (ne jau konkrēti, bet pēc kādiem faktoriem); varbūt labāk strādtāt; ...)

tiu      Tadu vispārīgu ieteikumu nav un nevar būt! Katrs cilvēks ir individualitāte un tas arī jāņem vērā pie ieteikuma. Galu galā jaunietim var būt savas vēlmes un intereses.
Interesēm gan jāpalīdz attīstīties jau no agrīna vecuma. Ja visu laiku ir atļauts bērnam pēc skolas neko nedarīt, tikai blenzt datorā, tad vispār grūti ko ieteikt.

Torpedo      Ieteiktu izmācīties par hojeistu, tie labi pelna, ir slavaveni un nav jānēsā intelekta izkropļota seja

sorrell      dēls savā laikā nepaklausīja mani un izstājās no Rtu otrā kursa datoriķiem, tagad pārmet man, ka es nepiespiedu mācīties, esot bijis jāsit pa galvu un jāpiež mācīties, tā kā domāju, nevar tikai paļauties uz bērna gribām, vajag arī kādu racion´ālo pamatu:)

Samila      ir 2 iespējās - vai nu jādara to, kas patīk, vai to, kur labāk maksā ;)

Alison      Mācīties ir sekundāri.
Primāri ir noskaidrot, kas bērnam patīk, kas padodas, ko viņš vēlas. Ja nopietni attiecies pret šo jautājumu, tad sapratīsi, cik tas svarīgi. Vispirms ir jāsaprot, par ko grib būt, kāds ir mācīšanās MĒRĶIS.
Un to daži vai nu paši jau kāut kā zin, vai, ja nezin - lai pedagogi ievēertē. Atceros, vecākā dēla laikos bija kaut kādi uzņēmumi, kas testēja skolēnus un piemeklēja raksturam atbilstošāku specialitāti.
Un, kad tas ir saprasts - tad vienkāršākais - jāatrod atbilstoša mācību iestāde un jāapgūst izvēlētā profesija. Pie tam nevis tukši iekaļot paurī da jebko, bet vislabāk - mācoties un izprotot tieši to, kas darbam būs vajadzīgs.
Tad arī sanāks gudrs speciālists, kuram patiks savs darbs un kurš būs arī laimīgs galu galā.

undiine12      Domāju, ka ieteikt nevajag. Vajaga pārrunāt, kas interesē, kādas profesijas šīm interesēm atbilst, kādi varētu būt plusi un mīnusi, bet izvēle jāizdara jaunajam cilvēkam pašam. Ja izvēle izrādīsies nepareiza, tad tā būs viņa/viņas paša kļūda un atbildība, arī labot nāksies pašam, vecāki var būt tikai konsultantu lomā. Esmu par to, ka vecāki ļauj bērniem pieņemt lēmumus atbilstošus viņu vecumam, jo kā gan citādi izveidosies atbildīgs, lemt spējīgs pieaugušais?

Lietotaaja      Labu numerologu )) 2023-06-14 14:03

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu