Latviešu valodas gramatikas lietojums. Tās trūkums Jūs netracina?

Nupat vienā citā iepazīšanās portālā sarakstos ar puisi, kurš vispār laikam neatzīst garumzīmes, punktus, komatus un lielo burtu lietojumu. Pieņemu, ka šams reti tiek pie klaviatūras. Parasti nepie-šos, bet nu jau šitie gudreļi sāk reāli tracināt. Uzrakstīju, ka nemēru vīrieti pēc locekļa garuma, bet pēc izglītības līmeņa gan. Uz ko saņēmu atbildi "Jus sievietes visur piekasas tas jums ir raksturigi visam". Kā ar jums, dārgās dāmas un kungi? Vai mēdzat "ņemt par pilnu" šādus rakstītājus?

MrJones (2016-04-12 23:38)  4 9 Tracina TUPA piekasiiba!

White`n`Naughty (2016-04-12 23:44)  3 4 Bet cik tad kļūdu var pielaist tekstā:
-´´Seksu gribi?´´
-´´Jā, gribu!´´
-´´Šovakar astoņos pie Laimas pulksteņa´´
.... viss, tālāk saruna notiek dzīvajā un gramatika nav svarīga.

Rudensroze18 (2016-04-13 00:01)    11 Mani netracina garumzīmju nelietošana, jo ir dažādi rīki, no kuriem mūsdienās tiek rakstīts, un dažiem no tiem nemaz garumzīmes un mīkstinājuma zīmes nav uzliekamas. Netpievēršu uzmanību arī komatiem un citām pieturzīmēm, ja nu vienīgi tad, kad nesanāk saprast, vai cilvēks ir uzdevis jautājumu, vai izteicis konstatējumu. Bet pamanu kļūdas, kas liecina par neizglītotību, un vilšus vai nevilšus rodas attiecīgs iespaids par attiecīgo cilvēku. Turklāt šīs kļūdas var ļoti labi atšķirt no tā saucamajām ´prikola´ dēļ pieļautajām vai pārrakstīšanās rezultātā radītajām.

marselis (2016-04-13 00:01)  3 3 kas ko velas saredzet !
kads redz satura dzilumu
cits literaras , gramatiskas kludas
Sads sindroms piemit latv.val.skolotajam,
labo visu,sakot ar sanemtam vestulem ,beidzot ar rakstiem laikrakstos.

VECA_PIEPE (2016-04-13 00:04)    8 ...vārds "šams", nevienā gramatikas grāmatā nav atrodams. (c)

"šams" , "šamā":latviskas izcelsmes vaardi,...ko sarunvalodaa lieto kaada noteikta iedziivotaaju dalja, apvidvaards.
____________________________

Pilniigi noteikti, ka mani tracina "neziniishu" publiskaas paargudriibas, ar kuraam vinji censhas paarsteigt publiku,...bet parasti gan ar shaadu centiibu vinji publikai izzinjo tikai par savu tupumu.

siikaa16 (2016-04-13 00:48)  4 13 Netracina. Vairāk tracina tie, kuri izsakās nievājoši par citu izglītības līmeni. Dzīve pierādījusi, ka tie ir tukši cilvēki.

Bazhix (2016-04-13 06:42)    13 Kā var tracināt tas, ko es nelasu? ;) Ja uzmetot aci, nav skaidrs, kas ir uzrakstīts, tad kāpēc mēģināt piespiest sevi izburtot to visu, saprast, kur autors ir gribējis likt pieturzīmes un ko vispār ar to domājis. Uzskatu, ka vismaz cenšanās gramatiski pareizi rakstīt, ir elementāra cieņa pret to, kurš lasa. ;)

Vaukskis (2016-04-13 06:45)    1 Arī mani pat ļoti tracina, ka neraksta pareizā latviešu valodā, kaut vai lietojot vulgārismus, jo daudzi no tiem ir ievietoti speciālās vārdnīcās un tātad šo vārdu rakstība latviešu valodā atzīstama par nostiprinātu ! Tomēr vairāk mani kaitina, ka cilvēki vai nu sava slinkuma vai nezināšanas dēļ raksta citvalodu īpašvārdus, piemēram, Meraiju Keriju kā "Mariah Carey" tā itkā mēs būtu, piemēram, vācieši vai norvēģi, kuru valodās tā arī raksta. Latviski neatveidojot sveštautu īpašvārdus mēs zaudējam daļiņu no identitātes un līdz ar to paši palīdzam izzust, kļūt vājākai mūsu valodai; lieki teikt, ka es jau nu gan tā nedaru ! Man patīk, ka tiek ievēroti gramatikas likumi un pat lamāšanās notiek pareizi, nesaīsinot un neizkropļojot pat pretīgo vārdiņu pareizrakstību un pareizrunu, jo tas, manuprāt, liecina par zemapziņā esošu baidīšanos, piemēram, "bļeģ" vietā rakstot "bļa", nevis "bļā!" kā latviski pareizi, rakstot "pokuj". nevis "pohuj" vai "pohui", kaut gan, protams, labāk vulgārismus vispār saziņā nelietot vai darīt to tikai paretam izrādīšanās citu priekšā, nevis interjekcijai. Tajā pašā laikā es ņemu par pilnu rakstītājus, kas ar nezināšanu vai necieņu parāda savu attieksmi pret vietējo pamatvalodu, bet nojaušu, ka ar tādu cilvēku negribētu gan vairs sarakstīties. Vienīgais, kas šobrīd iešāvies prātā, ir, ka- līdzīgi kā Ievinjata- mīlu grēkot ar vārda "šitais" lietošanu dažādos locījumos kā to mēdzu teikt sarunājoties, bet tad daru to apzināti un nesaskatu lielu pārkāpumu. ;)

Jā, un-ja kas- es esmu piekasīgs ne tikai šajā ziņā kā suņanagla; diemžēl arī šīs itkā sīkumainības dēļ nepatīku sievietēm, kuras patīk man, bet negribu mainīties, lai viņām izpatiktu un itin kā nodotu latviešu valodu !

fargo (2016-04-13 07:07)  2 4 cilvēki ir tādi, kādi viņi ir. man svarīgi ir tas, ko tas cilvēks pauž. kā attiecas pret citiem, ko es lasu no viņa rakstītā, kas nāk no cilvēka būtības. gramatika. tai ir sava nozīme. bet ne manā attieksmē. tu vari just ļaunumu un labumu, kas nāk no otra. tad nav nozīmes komatiem un interpunkcijai.

Effy (2016-04-13 07:08)  1 6 Atcerējos no FB vienu ierakstu. Bija apmēram tā:
"Cilvēki, lietojiet garumzīmes, jo "minēts", "mīnēts" un "minets" nu dien nav viens un tas pats" :D

Bazhix (2016-04-13 07:31)  1 4 Nu ja. Ja cilvēks no konteksta nespēj saprast, kur ir mīnēts, bet kur - minets, tad saprotu sāpi par gramatikas trūkumu :D

Luusila (2016-04-13 08:26)    6 Mani ne mazākajā mērā arī neuztrauc, ja cilvēks ar valodu spēlējas, jeb lieto to īpatnēji imidža radīšanai. Šeit tas nav svarīgi. Taču nožēlojami ir tas, ka drausmīgi daudz ir cilvēku, kas pat CV nespēj uzrakstīt kaut cik saprotami. Kāda man var rasties pārliecība par cilvēka prasmēm, ja redzu, ka pat tik daudz viņš nav varējis apgūt, kā dzimto valodu...Toties brēkāt, ka redz, tas mūdzis krievs nav latviski iemācījies izteikties, -tur tāds būs pirmais.
Skolotāja kā ienaidnieka tēls arī ir izdevīgs tiem, kas nespēj vai nevar sevi demonstrēt kā vismaz pamatskolas izglītību apguvušu.
"Ko nu piekasies"...nē, var nepiekasīties. Un pēc gadiem 100 sazināties ar ņurdieniem un smaidiņiem.

jasmina33 (2016-04-13 08:53)    3 Reizēm komatu un garumzīmju trūkums novērojams arī drukātajos medijos... stipri pie sirds neņemu, bet regulāra to nelietošana tomēr par kautko liecina... ;)

Cafe_Noir (2016-04-13 08:58)    3 netracina, bet veido viedokli par cilvēku gan.
gadās, ka cilvēks rakstot pārrakstās vai izlaiž kādus burtus vārdos - normāli. man arī tā gadās. pat paris lietišķajos dokumentos ar lielu svarīgumu esmu to konstatējusi, bet nu neko - tas man "kantes rīvē", bet teksts ir saprotams.
tomēr, neskatoties uz vairākām šeit izskanējušām tēzēm par valodu kā dzīvu organismu jāsaka, ka dzīvs jau ir, bet nevajag to padarīt par monstru vai ekspansīvu un invazīvu sugu

Drole (2016-04-13 09:56)    1 Nudien negaidiiju, ka Effy atljausies uzrakstiit "nu dien"! :D

vellata (2016-04-13 10:08)    1 Piekrītu Suns rakstītajam. Lai piesietos pie kāda gramatikas kļūdām, pašam jābūt perfektam . Autorei daudz kas vēl apgūstams.
p.s. izcils sekss iespējams arī ar gramatiski ne tik izglītotu, bet sirdsgudru cilvēku.

marselis (2016-04-13 10:29)  5   Apbrinojami , cik svarigs "iepakojums"!
"skaists" , "estetisks" , bet bezsaturisks
bernam-,to varetu attiecinat ar reklamas krasnuma
pieaugusam pie fobijam - kompleksiem

Ko seit meklet-,dail amatniecibu teksta?
Vai drazienu,kur gramatiskas ipatnibas neko neizsaka.
Vai butibu,kura reti saskatama forma un biezi ir tas pretstats!

Musdienas literara stilistika un daudz kas jauns,raktiba un noformejuma
ka ipasas domu izpausmes formas.

Ar lietvedibu,viss strikti standartizets,
tas paliek sekretutkas parzina!

dogville (2016-04-13 10:30)    2 Mani nesatrauc garumziimes un kaads izlaists komats...esu-esmu,toolete-tualete,luuk dazhas stila peerles,kas par rakstiitaaju izsaka visu.

reached (2016-04-13 10:31)  8 3 Katrs savu analfabētismu izrāda kā prot,nelietojot garumzīmes, rakstot saīsināti, bez patskaņiem, gŪlta, jUtīgs,vai arī "fui! nu KURJSH jem atvaljnaakumu laikaa, kad pat zilie zvaniini naU izdiigushi?!?!? peec 2 nedeljaam - jaa. bet tagad..?
WTF?!
tu pie gunĶika liidumu pleesiit pieteiciijies???? "
Ja saita īpašniekam ir patīk, vai pašam izglītība pieklibo, tad tur neko nevar darīt.

Naidena (2016-04-13 10:34)    2 Tieši tā! ja teksts nesaista un nevar izlasīt, tad nevajag "mežģīt acis" un pūlēties :)
citreiz kļūdas un nepilnības nav svarīgas, ja rakstītajam ir saturs.
Lai jauka diena visiem!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu