Kāds aizguvums no baltiešu valodām citās valodās ?

"Robots" izdomāja čehs, "saunas" saka celt somi, "guļašs"kā pirmie gatavoja ungari, islandieši pirmie nosauca "akulu" ar ļīdzīgo vārdu utt. Interesanti ka "rabarbars" un kiļka, tas ir "kiļavas" - atnakusi , iespējams, no igauniem. Ko devusi pasaulei, šajā ziņā, latvieši, latgalieši, lietuvieši, kurši, jatvingi, prusi ?

AivarsN  3 3 Latviešu senā mezglu rakstība,senā slāvu rakstība un sanskrits ir viens un tas pats. Tāpat rūnu rakstība,ķīļraksts. Cilvēki gandrīz visā kontinentā spēja saprasties. Tikai salīdzinoši nesen mūsu rasi sadalīja un novietoja katru tautu aiz robežām,kuras bez atļaujas nedrīkst pārkāpt. Cietuma princips. Kad visi pa kamerām un piedevām vēl nevar sazināties,tad uzraugi var mierīgi atpūsties. Kad cietums pārpildīts,to grūtāk uzraudzīt, tāpēc sūta cīnīties vienu kameru pret otru,vai pat vairākas uzreiz, iepriekš kārtīgi sarīdot,kā cīņas suņus. Protams,tiek veikta arī ideoloģiskā un psiholoģiskā apstrāde,lai ieslodzītajiem pat nerastos aizdomas,ka viņi ir cietumnieki. Attīstoties tehnoloģijām, katram ieslodzītajam būs ievietots čips,lai viņu var pilnībā kontrolēt,vai nepaklausības gadījumā izslēgt pavisam. Kameras vairs nebūs vajadzīgas,visi vienā barā būs rāmi kā jēri un strādās kamēr kritīs.

lailux7    3 Garumzīme. Agrāk galvenokārt valodniecībā izmantotu garumzīmi jeb makronu drosmīgi ieviesa dzīvas valodas jaunajā ortogrāfijā (ap 1920. gadu). Tas noteikti veicināja garumzīmes izplatīšanos gara patskaņa apzīmēšanai. Tagad garumzīmi lieto ne tikai vairāku Okeānijas valstu oficiālajās valodās, bet arī japāņu, indiešu, arābu vārdu rakstīšanai ar latīņu alfabēta burtiem.

Cerinju_Peeteris  1   diakritisko ziimju lietosjana gan laikam nebuus ne LV ne LT valodnieku nopelns .. primaari tas saakaas jau citu valodu grafeetikaa kad radaas nepieciesjamiiba ekonomeet rakstu ziimes drukas procesaa [svina garnituuras atleejumi] .. Euroopaas pionieri tomeer buus cjehi .. no kuriem iedvesmojaas lv gramatikas un grafeetikas teevi 19. gs. viduu ..

InJanis  1   Parunasim par senseno,iespejamo pirmvalodu

Te nju japiemin ziidSemiitu ( nejaukt ar indo-eiropiesiem ) pasaku kratuve iz biibeles Vecas Deribas.
Pasaka par Baabeles torni.
Atstastisu isima, nieturoties pie pwrfwkta citata.
Sapulcejaas cilveki, dazadas tautas ij nolema celt lielu torni-celtni, lai sava lepniba pieklutu pavisam tuvu klat pasam Dievam.
ZiidSemitu dievs ( Dievu ir loti daudz, katrai tautai savs,ziidsemiitu Jahve,Jehova, Jaave ,tulkojumi ir dazadi ),apbizojas, nojauc iesakto Babilonas torni ( originala drupas ir atrastas,tornis virtuali rekonstruets ) ij IZKLIDINA visus cilvekus kas runa viena valoda pa dazadiem kaktiem...un.... sajaukdams visu to cilveku kompaniju ka kompotu likdams tiem runat dazadas, vienam otru nesaprotamas VALODAS

Protams.....vesture cilveku ir daudz senaka par semiitziidu pasakam, bet.....analizejot pasaku....ir skaidrs kairmvaloda ir bijusi,un pastavejusi.

Ta ka Tautiesi.....airejam,airejam,domajam,domajam -)))

Cerinju_Peeteris    1 [paskataas uz InJaani .. vrb ir veerts iet atkaartot vismaz vidusskolas kursu pirms mesties tik dziljos uudenjos tb. dziljaak par celi :D]

lailux7    1 Šizofrēnija, vajāšanas mānija, psihozes... Intelekts var būt relatīvi neskarts. Bet nespēja ievērot diskusijas tematu ir izglītības vaina, jā.

Bet Ceriņpēteri, tu jau arī vispārini un paplašini. Biju domājusi tikai latviešu garumzīmi tādā funkcijā un izskatā, kā to lieto pēc 1908. gada reformas projekta. Tu uzskati, ka tā noteikti nav ietekmējusi pasaules "grafētisko domu"?

HardSoftDunk      Baltu valodas ir izmirstošas jau diemžēl nezinu pat nevienu kuri rautos mācīties

fargo    2 nezinu nevienu latviešu vārdu citās valodās, kurš būtu starptautiski zināms.
intravertas, sevī noslēgtas kultūras, kāda ir latviešu, atstāj minimālu(ja vispār) iespaidu uz citām tautām.
pat lietuviešu kultūra ir līdzīga savā būtībā. lietuvas lielkungaitijas ziedu laikos, lietuviešu(augštaišu) valoda pat nebija oficiālā valdoa, tāda bija slāvu(rutēņu) valoda. nemaz nerunājot par ūnijas laiku, kad visa valsts pārvalde notika poļu(nedaudz arī latīņu) valodā.

InJanis  1   Jurijs55 !!!

Viedi vardi tautieti viedi.

Leisu Gintaras-musdienu latviesu Dzintars,personvards Gints ( skiet kopa ar menesmeitinam savam plasak ieviesa Pliksanu Janka-Rainis ) krievu-Jantarj ( vinju zemes dzintara nava ).

Dzilak petams ir saimes kopvarda Dzimta nozime

Vajag tikai rakt.

InJanis      Jurijs55

Vis ir mierigi -( pagaidam ),nav nje vulkanu, nje cunami, nje naftas.
Bet....pedejos vismaz pardesmit gados ( skiet no 1994ta ) Lettu dizvalsts ir piedalijusies vismaz cetras oficialas karadarbibas,
Dienvidslavija
Iraka
Afganistana
Ij oficiali pieteikusi karu Islama valstij

Sena Persiesu paruna vesta mocekla asinim,un zinatnieka tintei debesis ir vienada vertiba....,jebsu ka Padomju laikos deklareja ( parasti par notikumiem 2 pasaules kara)

Nekas nav aizmirsts, neviens nav aizmirsts,

Sen sena sabiedribas lidzsvara patiesiba vesta
Nedari otram to,ko nevelies lai izdara tev.

Neesmu bada dzeguze..kas piekuko sliktas zinas... bet.....
Secinajumi jaizdara mums pasiem

Cerinju_Peeteris    1 Lail par taam garumziimeem laikam sjoreiz nebuus preciizi ..
proti, pirmie meegjinaajumi lv ieviest garjuma apziimeejumu ar horizontaalu striipinju virs ptsk burta tomeer no vaacu cilmes lv valodniekiem jau 19. gs. 30tajos gados
(2.) astotaa gada reformas projekta pamatojumaa tomeer bija runa hor. sviitrinjas ieviesjanu visiem 3 lv ptsk garumiem [citeeju peec atminjas] .. kaa pienjemts starptautiskajaa pareizrakstiibaa ..

InJanis  1   Tautiesi !!!

Ij ko mes te tuksPlerkstam...
Palasam Endzelinu ( tad ka piemers par Latvju musdienu valodu ), vienkarsi balstam savas zinadanas uz konkretam lietam ( pozitiva nozime )
Piem ta laika dizie Lietuvji ( Buga,parejie ) ta ari Endzelinu godaja par Latvju milzi

Nevar izgudrot velreiz bikses, velosipedu.. var mainit krasu, dizainu, bet nje butibu.

Ka es alazz saku.... piem Kresls ( agrak taita saukts pa PaDibeni,PaDirseni ) vinjam ir miljoniem versiju, bet...pamatFunkcija ir tikai viena,ka meza blukjitim.....

Tas ta...par cilveka prata perverso daudzveidibu.

rokons      Ja par pagarinātajiem un lauztajiem patskaņiem - to ļoti daudz ir arī zviedru jeb precīzāk skandināvu valodās.
Arī krītošas un kāpjošas intonācijas tur ir ar lielu nozīmi.
Nezinu kā bija ar prūšu valodu - trešo, izmirušo baltu valodu, bet filologi uzskata, ka latviešu valoda ir vairāk modernizējusies Augšvācu dialekta ietekmē.

Alionushka      Kāds nevar saņemties un beidzot piežmiegt to ķīņu valodas ekspertu?

Normal      Varbūt cilvim vajadzēja mācīties, nevis uzdot idiotiskus filoloģiskas dabas jautājumus iepazīšanās portālā? 2018-03-12

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu