Vai skolotājiem vajadzētu streikot?

Šī profesija ir gana ķengāta medijos un malu malās...Vai beidzot tomēr nebūtu pienācis laiks sakārtot to nelaimīgo algu jautājumu? Nu nevar taču cerēt uz labu, konkurētspējīgu izglītību, ja lielai daļai pedagogu ir bezmaz sētnieku algas...Kad vecie skolotāji aizies pensijā, jauno vnk nebūs...Francijā, atceros, bija skolotāju streiks veselu mēnesi(šķiet), vajag taču kaut ko darīt, tās tukšās runas apnikušas...Kādi vēl varētu būt risinājumi?

A_T_      Zinu,zinu...tas ka 1 dienu neaizies uz darbu neko nemainīs...

Milda51  1 1 Ko tad tas streiks mainīs? Ir jau vairākas reizes mēģināts. Kvalitāte...Tik daudz papīru jāsakārto, ka nav laika darbam ar bērniem.Ar piemaksām jaunajā modelī dīvainības.

juunijs6    4 Streiks vēl nav bijis!
Te neviens nezin, kas tas ir! Jauc elementāras lietas!

janisb    3 =>Almerija Bērni nav vainīgi, ka šrotam līdz pensijai jānovelk, bērniem jāsaņem kvalitatīvu izglītību nevis ķeksīti liecībā, ja negrib Īrijā sēnes lasīt...

Paula6  3 3 limonija...cik katru gadu pedagogu pabeidz augstskolu? Zinu, ka pietiekami...daudzu esošo skolotāju kvalifikācija ir ļoti zema...Tad nu arī direktoram, ja grib labus, jaunus, atraktīvus skolotājus savai skolai, tad lai aiziet uz augstskolām un paskatās tos jaunos pedagogus un parunā. Sakārtojot algas, noriskē un pieņem darbā. Ja būs attiecīgs atalgojums, nemaz tā jaunie projām neskries, bet vecajiem būs jāpadomā...
Ar streikiem neko nepanāks...naudas valstīt ir tik, cik ir un viss.

zebra27    7 Nez, kāpēc tie jaunie nenāk uz skolām? Tie atraktīvie un darbspējīgie?

plikaaKAAJA    3 Entuziasti ir labākā skolotāju daļa, bet ari viņi piedzīvo materiāla nogurumu. Gumija nervos izstaipās...

3teevadeels    1 Lai streikotu, nepieciešama drosme un savstarpēja solidaritāte. Domāju, ka pat pilsētās ar to varētu būt zināmas problēmas, bet dziļos laukos skolotāji ir ekonomiski nodrošinātākā sabiedrības daļa.

Almerija      JanisB piekrītu, ka 62 nav būt labi klases priekšā,bet diezvai valsts var atļauties, lai 55 gados skolotājs iet izdienas pensijā, kādi Tavi ieteikumi?

DanaL      Jā, dilemma pastāv - ko vajadzētu vispirms - celt skolotāju kvalifikāciju un ieinteresētību kvalitatīvā darbā vai algu. Un kā tā paaugstinātā alga varētu ietekmēt esošo skolotāju gribu un vēlmi celt izglītības kvalitāti?

Geisha    3 Nu nezinu vai mūsu valstī kaut ko var panākt izņemot algu paaugstināšanu deputātiem. Pārējie ka var tā izdzīvo. Kamēr politiķi nenesīs atbildību par saviem lēmumiem tā arī dzīvosim.

Maribella15  2   Zinām, ka skolā nevar strādāt bez augstākās izglītības. Salīdzinājumā arī medicīnā un policijā bez augstākās nevar. Vēl dažas pirmspensijas vecuma māsiņas ir tikai bez augstākās izglītības, bet obligāti sertificētas. Nu un ja ir augstākā izglītība - negrib tak strādāt, ja piedāvā algu uz papīra. Diemžēl ir vairākas medicīnas iestādes, kur vairāk arī nemaksā kā minimālo. Sava aroda fanāti tur strādā...
Bet NEKAD nedrīkst būt attaisnojums - kā maksā, tā strādā. Neviens nepiespiež tur strādāt. Var meklēt ko labāku (ja tas vien būtu iespējams).

Rinkulis    7 1) Politiķi tiek cauri ar to, ka piekopj stratēģiju skaldi un valdi. Respektīvi mums ir daudzas sociāli nozīmīgas nozares valsts paspārnē, kur ir eiropas standartiem un vispār normāla cilvēka dzīves līmenim neatbilstošs atalgojums. Visur mums ir procentuāli mazākais budžets Eiropā...izglītība, zinātne, medicīna, taču lielākais valsts pārvaldē... Un tiek piekopta stratēģija - tiklīdz kādas grupas pārstāvji sāk runāt...tā visi citi apspiestie nomētā ar kakām - ai tur policisti, cūkas, ņem kukuļus, skolotāji sliņķi, neko nevar iemācīt, ārsti prasa aploksnītes. Visiem esot vienos sūdos ir jābūt koleģiāliem.
2) Naudas budžetā ir tik cik ir... daudzi pieradināti dzīvot valsts maizē, ļoti minimāli tiek risināti jautājumi kā tad ienest papildus līdzkeļus valsts budžetā, neizmantojot nodokļu palielināšanas taktiku, tāpēc kardinālas izmaiņas vispār nav ko gaidīt.
3) Alga ir tikai viena monētas puse - otra ir prasības un sniegtās pilnvaras.... Tas nav nekāds noslēpums, ka visiem jāpilad plāni - tiem pašie policistiem jāsastāda noteikts protokolu skaits, skolotājiem jāsasniedz noteikts sekmības līmenis utt, bet iespējas ir tādas kādas tās ir. Cilvēkus tur pastāvīgā stresā...un tur nav ne prieka ne entuziasma kaut ko darīt no tīrākās sirdsapziņas. Bet - Tāda šobrīd ir sistēma un no tās izbēgt ir praktiski niespējami...

Torpedo      Jautājums: "Vai skolotājiem vajadzētu streikot?" Atbilde: "Streikot vajag vienmēr un visur. Tā ir tāda pārliecība un dzīves moto!" Ja kādam vajag kuplāku dalībnieku pulciņā streikā vai piketā, lūdzu, nekautrēties un zvanīt man! Man ļoti patīk arī dziedošie streiki. Kas var būt labāks par šo, kā svaigā gaisā kopistiski visiem uzraut "Bēdu manu lielu bēdu" ??

psychobitch      nemaksāt valstij nodokļus...

Paula6    3 Nē, limonija (2015-10-20-23:35), nav nekāda naivuma manā vecumā ja grib patiešām lai mums būtu labi skolotāji. Līdzīga situācija bija Zviedrijā, bet daudzu gadu garumā tika veiktas nopietnas un smagas reformas līdz tika panākts, ka skolotāja profesija ir kļuvusi par prestižu un labi apmaksātu. Izmaiņas tikai ar algu paaugstināšanu neko neizmainīs...skolotāji paliek jau tie paši. Izglītības sistēma nav tikai skola, tā ir arī augstskola, kur ir tādas pašas problēmas un tāpat kā skolās, arī tur sīksti pretojas izmaiņām. Kādas zināšanas iegūst skolā un kāds tas bērns izaug, tāds aiziet uz augstskolu un tad atnāk atpakaļ. Ja pie manis praksē atnāk pēdējā kursa students un viņam ir jāmāca tas, kas bija jāapgūst vdsk., tad kas tas ir?
Pazīstu 3 jauniešus, 2 meitenes un puisis, kuri ar vislabākajiem nodomiem un entuziasmu aizgāja strādāt uz skolu. Pēc gada satiku...skolā vairs nestrādā, jo, lūk, viņu novitātes (bērniem patika) un jaunas metodes programmas apgūšanā nepatika pārējiem kolēģiem, jo vajadzēja viņiem būt tādiem kā visiem citiem...nav ko izlekt! Bērni gribēja lai arī citās stundās ir kas jauns, bet tas nozīmētu arī pārējiem skolotājiem kaut ko mainīt savā darbā, bet cik ir tādu kas to darītu? Ir taču tik labi turēties pie pierastā un ērtākā..Izņēmums? nē... Paldies dievam, ka ne visi skolotāji ir tādi, bet liela daļa gan. Ar interesi tagad skatos ko darīs tālāk vēl viena jauna skolotāja, kura strādā pilnīgi savādāk. Ir daudz zemūdens akmeņu kuru dēļ jaunie pedagogi(nav īstā profesija iegūta, ar augstskolas diplomu vieglāk citur iekārtoties, mazas algas, nepatika pret bērniem u.tt.) aiziet strādāt citur. Ja skolas direktors grib labu, jaunu un pieredzējušu skolotāju kolektīvu, tad arī pats pacentīsies kaut ko darīt lietas labā. Reformas ir smags un ilgs periods un darbs, kas nez līdzi milzīgas un ne visai patīkamas izmaiņas un tas ne visiem patīk.

Cafe_Noir  1 1 kāpēc dažām skolām tiek noteikts audzēkņu limits, bet dažas skolas piepildītas tikai par pusi? kāpēc šķiet, ka tie, kas ir gudri, spējīgi un varoši skolotāji tie par streiku pat dzirdēt negrib, bet streika runas vējojas no pavisam citādiem skolotājiem? kāpēc pedagoga profesija nav prestiža pie mums? droši vien uz šiem jautājumiem atbildes varētu sniegt kompetents un nozari pārzinošs speciālists.

bet visvairāk mulsina tas, ka algas jautājums ir vienīgais, kas satrauc pedagogus ... ne mācību programmas, ne izglītības kvalitāte, pat ne tas, ka skolotājam ir vienalga, ka viņa paša audzēknis raksta: nau, tolete, alhahols, pie manīm, aizskari

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu