Vai skolotājiem vajadzētu streikot?

Šī profesija ir gana ķengāta medijos un malu malās...Vai beidzot tomēr nebūtu pienācis laiks sakārtot to nelaimīgo algu jautājumu? Nu nevar taču cerēt uz labu, konkurētspējīgu izglītību, ja lielai daļai pedagogu ir bezmaz sētnieku algas...Kad vecie skolotāji aizies pensijā, jauno vnk nebūs...Francijā, atceros, bija skolotāju streiks veselu mēnesi(šķiet), vajag taču kaut ko darīt, tās tukšās runas apnikušas...Kādi vēl varētu būt risinājumi?

erols    3 Limonijai!
Es atvainojos par savu komentāru: izlasīju neuzmanīgi, domāju, ka runa ir par piketu - tas ir bezjēzīgi! ;((
Streikot gan var un vajaga - un tā ir tikai normāla sazināšanās forma ar valdību! :) Un jauki būtu, ja pedagogi spēkus apvienotu ar mediķiem un policistiem, ugunsdzēsējiem.

Spicis  2 2 Ja kāds atceras, skolotāji noraidīja ideju, ka varam iepazīties ar viņu algām; turpretim valsts iestādās strādājošajiem viss redzams i-netā. Tad lai nestāsta par mazajām algām, ja nevaram pārliecināties. Kopumā - jebkura reforma kādam algu samazinās (pašreiz sūdzas par algu diapazonu no 460€ - 2500€ mēnesī).

Muktiana      Vispār jau tās algas ir baigi relatīvās lieta.
Man patīk doma, ka ienākumu līmeni katram cilvēkam dod Dievs. Un ari valsti dod Dievs. Un arī Likteni. Ja skolotājai ir vīrs, kurš patiesībā viens pats varētu ģimeni apgādāt, vai ir liela nozīme gauzties par algu? Tad jau drīzāk ir jāpriecājas, ka Dievs ir devis pietiekami daudz līdzekļus (īpaši pateicoties vīram, kas parasti ir sievietes labākais labklājības avots), ka principā dzīvei pietiek. Ja cilvēks nonāk alkatības varā, tad viņam nekad nepietiks.
Daudz vairāk likteņa apdalītas ir tās sievietes, kurām nav vīra un vēl bērns jāapgādā. Tad tā dienišķā alga var būt kaut 2x lielāka, bet viņa dzīvos 3x lielākā nabadzībā nekā skolotāja, kurai Dievs devis ģimeni.
Skolotaja darbs ir arī vairāk piemērots darbs sievietei pēc būtības. Un, ja šo darbu kā tādu nemīl, tad naudas dēļ par skolotāju strādāt nevajag.. Bonuss ir arī mazākas darba stundas, lielāki atvaļinājumi, - kas arī ir ļoti piemēroti sievietei.
Ja vīra nav, tad droši vien sieviete vienkārši nevar atļauties strādāt par skolotāju. Bet patiesībā, ja vīra un ģimenes kopatbalsta nav, tad sīriešu bēgļu pabalsts tāpat sanāk lielāks nekā vidējā Latvijas alga.
Un ne jau tikai skolotaji ir apdalīto kontingents. Mūsu valsts vienkārši ir nabadzīga.
Bet par streika/nestreika esamību - nu nezinu....

Torpedo      Muktiana, vidējā alga valstī ir 750 eiro. Kurš no mums vispār saņem tik daudz? Es nevienu tādu nepazīstu. Ak, tad migrantiem būs tik lieli pabalsti?
Skolotāji jau vēl salīdzinoši labi pelna un varēja neraudāt. Gan jau, ka pusotru slodzi sanāk tie 750. Bet, ja jau ir tik labi organizēti, ka var kko noorginizēt irlā, tad tik karogs viņiem rokās. Nevienā valstī jau kapitālists negrib maksāt vairāk. Nebūtu tādā Zviedrijā arodbiedrības un gadu desmitiem cīņas ar streiku palīdzības, tad viņi saņemtu tikpat maz kā mēs. Un tā kā mums ir kapitālistu valdība, kam interesē tikai viņu sponsoru kapitālstu interses, tad tas ir vienīgais ceļš, kā uzlabot darba ņemēju stāvokli. (Dīvaini, ka man atļauj komentēt dažās sadaļās, bet attiecību tēmās ne)

3teevadeels      Limonijai! Jā, Tevis nosauktās profesijas ir no finansiāli augstāka plauktiņa, bet salīdzinoši mazskaitlīgas. Cik tad ir topmenedžeru, un cik skolotāju. Pašam bija gadījies ieprecēties skolotāju dinastijā no Balvu rajona, atvainojiet, viņi neapšaubāmi bija/ir vietējās sabiedrības elite.

janisb      => Almerija (2015-10-21 07:56) viedoklis
Ne jau vecums skolotājam ir rādītājs, viens otrs 60gadīgs izgriezīs pogas visiem jaunajiem. Problema ir tāda ka daudzi "senie" skolotāji savā (skolotāja prasmju un zināšanu) attīstībā apstājušies 20..30 gadus atpakaļ un šādi "žiguļi, zapiņi, moskviči vai kāda sagrabējusi volga" skolas "autoparkā" nav vajadzīgi. Bet par viņu "uzturēšanu" jārūpējas labklājības ministrijai nevis izglītības...

VIZUAALAAmaaksla    3 Mukuntiņa laikam nepavisam nesaprot, ko raksta! Skolotājs savā garajā atvaļinājumā ( pirmo mēnesi blenz pratējā sienā)knapi paspēj atjēgties, kad jau atkal jāskrien skolu krāsot, galdus stumdīt, puķu podus rīvēt.
Kādas īsas stundas? Vidēji skolotājs strādā no 8.00 līdz 19.00, kad no pulciņiem knapi sāk posties uz māju, kur vēl nāksies šõ to piemeklēt, sagatavot vai labot, atzīmes sarēķināt vai tamlīdzīgi.
Par skolotāja darbu drīkstētu izteikties tikai tie, kas to ir mūža garumā darījuši. Mūži jau ir dažādu garumu:)

adamsone    4 Jā. Un neļauties manipulācijām, ka skolniekiem (atvainojos - apmācāmajiem) nav jācieš dēļ skolotāju streika. Dēļ skolotāju problēmām viņi cieš daudz vairāk.
Vajadzētu solidarizēties uz kādu vienu lielu vislatvijas streiku, bet tā nav pat utopija, tas nebūs nekad, nekad, nekad.....

jadore    2 Jā, noteikti un ne tikai skolotājiem. Kā pieredze rāda, pa labam nekas nav panākams :(, parunā, parunā un viss iet pa vecam, roka roku mazgā :(. Mēģina izvilkt budžetu uz tatas maznodrošinātākās daļas rēķina, jo nodrošinātajiem pietiek līdzekļu uzpirkt un lobēt... tautas kalpu patvaļa iet uz pilniem apgriezieniem. Groza nodokļus kā ienāk prātā, nepilda solījumus... Streiks ir viens no līdzekļiem, bet to pasākumu vienai dienai grūti uzskatīt par streiku:(...

Torpedo    1 Vakar tiesa piesprieda reālu cietumsodu citiem par biedinājumu, ka nav ko lekt kapitālistiem acīs vienīgās reālās protesta akcijas 2009. gada 13. janvārī dalībniekam. Nu, viss toč kā 1905. gadā, kad cars sūtīja melno sotņu apspiest zemniekus, lai nelēkā

Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu